„Върви, народе възродени“ в библиотеката на Конгреса на САЩ



    За втора поредна година съвременни български книги бяха дарени в Библиотеката на Конгреса във Вашингтон на празника 24 май.
Това беше вълнуващо събитие за присъстващите – български писатели, журналисти, преводачи, общественици, библиотекари, любители на българския език и гости, пристигнали от  Чикаго, Филаделфия, Ню Йорк, Финикс – Аризона – и от самата столица на САЩ.
Чакахме се пред централния вход на една от трите  големи сгради на Библиотеката, а именно - „Томас Джеферсън Билдинг“, където се помещава Европейският отдел, част от който е Българската секция. По инструктаж на госпожа Анжела Канон – референтен библиотекар за България и южнославянските страни, ние поехме не по множеството стъпала нагоре, а към сводестия вход, служил някога да посреща каретите на конгресмените, който днес е пригоден към всички модерни средства за доказване на сигурността.
След същинското навлизане в сградата предстои среща с величествената история на света, изрисувана  по сводовете и съградена в колони, ниши, елементи, майсторски допълнени с копия на антични статуи и бюстове. Митологията на античния свят, която е в основата на човешката цивилизация и култура, доминира още  от фонтана отвън.
Следва кратко придвижване из тесните коридори, които напомнят тези, показани в телевизионния сериал „Скандал“, и асансьорът ни отвежда на втория етаж. Преминаваме тихо през Европейската читалня, изпълнена с посетители, вглъбени в книгите или дигитализираните им копия и ето ни в 250 зала. Тук към  нас се присъединява и българският посланик във Вашингтон – Тихомир Стойчев.


И ЗАПОЧВА ОФИЦИАЛНА ЧАСТ

Приветствени думи към  гостите отправи господин Грант Харис, началник на Европейския отдел на Библиотеката.
Председателят на Съюза на българските писатели в САЩ и по света – Симеон Гаспаров, поздрави  всички с големия български  празник и подчерта, че мостове между различните култури трябва да има, за да се опознават и сближават хората. Той каза, че с днешното дарение, което съдържа книжка шеста на Алманаха „Любослов“, сборника „Читател до поискване“ , двата тома от конкурса „Изящното перо“ и десетки книги, допълваме  Българската секция на Конгресната библиотека с творбите на над 200 български автори, пишещи по света и в България. След  това благодари на американското правителство, на българското посолство  и на Генералния консул в Чикаго – Иван Анчев, на чиито усилия дължим осъществените връзки с Библиотеката.  Той не пропусна да благодари и на българските емигранти, които с труда си издигат авторитета на България.
Виолина Иванова подари на посланик Т. Стойчев своя картина, изобразяваща българска девойка в национална носия, от името на присъстващите българи. На свой ред Посланикът благодари и разказа в словото си защо 24 май е толкова специален празник за българския народ.
В подкрепа на неговите думи прозвуча изпълнението на „Върви, народе възродени“, изпят несръчно , но искрено от българи и американци на чист български език в Библиотеката на Конгреса на САЩ.
По-късно госпожа Любов Ръсел разказа  на английски език на присъстващите за българските азбуки, за  делото на светите братя Кирил и Методий и за книжовните школи на техните последователи и ученици.
В обстойно представяне фонда на Българската секция, госпожа Анжела Канон говори за наличните стари български книги като: „Неделник“ на Софроний Врачански, „Рибен буквар“ на Д-р П. Берон, „Хайдути“ на Г. С. Раковски, Дневци на българското Народно събрание от 1880 г. и др.
Заедно с тези български светини бяха положени и  дарените нови попълнения от книги, алманаси и сборници, между които бе и  „Караконджерови дни“ на Георги Витанов Богат.
За любознателните гости бе направен обходен тур на сградата на Библиотеката.

ПОСЛЕСЛОВ

В частните разговори създадохме много нови познанства и приятелства между нас. Благодаря за  отзивчивостта на госпожа Дида Стадлър, библиотекар в секцията за Югоизточна Европа,  чистокръвна българка, която ни предложи своята помощ за бъдещи контакти! Благодаря и на Ирина Ганева от Финикс – Аризона, блестящ фотограф, чиито снимки  от събитието добавям тук!
Не бих пропуснала и  възможността да благодаря на Посолството на Република България  в САЩ, за организирания същата вечер празничен концерт от класическа музика, посветен на  Българското председателство на Съвета на ЕС и на 115 от създаването на дипломатическите отношения между САЩ и България, с  изключителното участие на виртуозната пианистка Павлина Доковска!  Благодаря!
   
Виолина Б. ИВАНОВА
в. „България СЕГА“


Четете още:

🔴 В тефтерчето на Ботев: Ще целунем на отечеството свещената земя

🔴 Коя е Ана, любимата на Левски (Снимки)

🔴 Кои храни предизвикват алергии и кой е склонен към тях?





Източник: България сега





Коментари

горе