В Pyсия: Хлябът - 60 ст., сиренето - 9 лева, а заплатата - 332 лева



Само 500 души в най-богатата на полезни изкопаеми страна са свръхбогати

От началото на войната руските милиардери са загубили над 126 млрд. долара

 

- Колко е разликата между един лев и една рубла?

- Приблизително или точно?

- Приблизително.

- Ами приблизително е един лев.

 

Това е виц, който се роди преди дни покрай стремглавото обезценяване на руската валута заради войната в Украйна. Виц, който си е самата истина. И съвсем не е смешен за руснаците и хората, които притежават рубли. За половин месец техните пари се превърнаха в безполезни хартийки, толкова ненужни като есенната шума от изсъхнали листа.  Дори и да ги имат в изобилие, ще стават все по-малко нещата, които могат да си купят с тях.





След изтеглянето на големи западни вериги за потребителски и луксозни стоки руснаците се сбогуваха с тях с огромни опашки „ като за последно“. Останаха дори без бързото хранене на „Макдоналдс" и кафето на "Старбъркс". Каквото пък остане на разположение на потребителите, става все по-скъпо и по-скъпо. 

И преди войната Русия регистрираше висока инфлация, само за 2021 г. потребителските цени са нараснали с 8.39%. Сравнено с България, там издръжката на живот е доста по-ниска, отколкото тук, но пък доходите у нас са по-високи.





Според сайтове за пътешественици ценово основните продукти се движат ориентировъчно така: малка бутилка минерална вода ​- около 0.53 ​ст., кафе - 1.50 лева, хляб ​- около 0.60-0.70 ст., кило сирене ​- средно 9.40 лева. От началото на 2022 г. минималната работна заплата стана 13 890 рубли (около 166 евро, или 332 лева спрямо тогавашния курс).





Средната работна заплата пък е с 42% по висока - под 20 000 рубли. С една дума - огромна част от населението е бедно. Около 20 милиона души са под прага на бедност, който се равнява на доход от около 100 евро.  През последните 10 години доходите на държавните служители и военните се повишиха, пенсиите обаче останаха на предишното си ниво, а положението на работещите в частния сектор се влоши. 

Парадоксът е, че Русия се смята за богата държава заради ресурсите си и огромните си международни резерви - в злато и валута. Но положението е такова: богата Русия, бедни руснаци.





В първия ден на нахлуването на Путин в Украйна за 1 лев купувахме почти 46 рубли, на следващия -  49 рубли, според фиксинга на БНБ. После - още повече. В момента заради непредсказуемата ситуация БНБ просто спря да публикува ежедневен курс за двойката лев-рубла, а самата рубла падна под една стотинка. 

Тоталната обезценка на рублата ще доведе до нова рубла, категоричен е финансовият анализатор Светозар Гледачев. Заради войната светът се променя, Русия също. Всяка война изисква много материални разходи и затова ще се напечатат много пари, допълва той.

Всички знаем в какъв разкош тънат руските олигарси. И тяхната не е лесна в условията на изолацията, в която Руската федерация е поставена заради нахлуването си в Украйна. Въпреки че богатството им е диверсифицирано не само в различни валути, но и в различни инвестиционни инструменти в различни държави, те все пак живеят в Русия и една част от богатството и имотите им са там.





Световните агенции предават, че все повече заможни руснаци се опитват да прехвърлят част от богатството си от Европа в Дубай. Дyбaй, cвoбoдният финaнcoв и бизнec цeнтъp нa Πepcийcкия зaлив, oтдaвнa e мaгнит зa cвpъxбoгaтитe пo cвeтa и oткaзът нa Oбeдинeнитe apaбcки eмиpcтвa дa зaeмe cтpaнa мeждy зaпaднитe cъюзници и Mocквa дaвa cигнaл нa pycнaцитe, чe пapитe им щe бъдaт в бeзoпacнocт тaм.

ОАЕ, които в последните години много затоплиха връзките с Русия, официално не са се присъединили към санкциите, наложени от западните държави, а централната им банка досега не е издала насоки относно тях.





Дубай отдавна е популярен сред руснаците, които и преди санкциите бяха сред най-честите посетители на емирството и купуваха на килограм недвижими имоти. Според финансови анализатори в момента руснаците ще се опитат да инвестират максимално именно в имоти и фондове там. 

Богаташите страдат неистово - от началото на нахлуването според Forbes 116 руски милиардери са загубили над 126 млрд. долара. А става въпрос само за малко над две седмици...





Хората с такъв размах обаче за голяма Русия са пренебрежимо малко. Според различни изследвания около 40 процента от финансовите активи на Русия са съсредоточени в ръцете на 500 души. Този дял е четири пъти по-голям от средния за света.

При това Русия далеч не е сред страните с най-много свръхбогати хора. Милиардерите живеят предимно в Москва и Санкт Петербург. Точно затова Шимон Перес, бившият министър-председател на Израел, обобщава, преди да почине: „Москва е само витрина, всички други градове са като Нигерия, но със сняг“.

Стандартът на живот в „Руската Нигерия“ може да се оприличи с потресаваща бедност. Според социологическо изследване в отдалечените райони хората нямат пари за зъболекар, за сносна храна, за дрехи.





Всеки пети руснак среща трудности, когато се наложи дори частично да смени гардероба си. Около 20% от населението не може да си позволи да купува нови дрехи, тъй като почти целият им доход покрива само разходите за храна. Освен това 5% от жителите на страната не са в състояние да си осигурят здравословна, питателна храна, да не говорим за допълнително образование или прекарване на свободно време.

Като вследствие на тази статистика има и една още по-лоша, посочва Светозар Гледачев. Русия е №1 по умишлени убийства, деца пушачи, демографски срив, самоубийства, изоставени деца, смъртност при раждане, алкохолици и наркозависими. В Иркутск например има социална програма, чиято задача е да събира труповете на починали бездомници, дава пример анализаторът.  


Четете още:

🔴 Оскотяването на един народ: Масова психоза в цялата страна заради евтино олио / СНИМКИ и ВИДЕО

🔴 Пари скараха наследниците на Ламбо    

🔴 Ножицата при пенсиите се разтвори: с 200 лв. повече вземат столичани





Източник: Марица





Коментари

горе