Налагат голяма промяна на касите на Лидл, Кауфланд и Билла при покупка с лева и евро



Депутатите се разбързаха с гласуване на ключови закони и поправки в последните дни

Касова бележка освен на хартия ще може да се издава електронно и да се изпраща по имейл, в профил в интернет сайт на клиента или в мобилно приложение. Това приеха депутатите от бюджетната комисия с промени на второ четене в Закона за въвеждане на еврото.





Има обаче условие - търговците да използват одобрен от НАП софтуер за отчитане на продажбите. Поправката предвижда електронните бонове да доказват, че закупената стока или услуга е регистрирана в сървъра на НАП и за нея е платен ДДС.





Всяка електронна бележка ще има уникален номер

на продажбата, ще се изписва и дата на откриването и приключването на сделката, дължимата сума, идентификационният номер на клиента или имейлът му. 

Мотивите за промяната са, че така ще се улесни въвеждането на еврото, защото заради него ще трябва пренастройка на касовите апарати. Възможността за електронен бон прави възможно това да става по-бързо.





Останалите текстове от закона остават същите. С левове и евро ще може да се плаща един месец след въвеждането на новата валута. Търговците ще обозначават в левове и евро цените в продължение на една година. Към датата на приемането всички сметки в банки еднократно, автоматично и безплатно ще бъдат превалутирани по сегашния фиксиран курс. От същата дата ще се теглят сума само евро.





Законът предвижда БНБ да обменя левове безплатно и без ограничение във времето.   В първите 6 месеца след въвеждането на еврото банките и пощите също ще го правят без такса.

Депутатите се разбързаха с приемането на ключови закони

и поправки  в последните си работни дни. 





В бюджетната комисия бе гласуван и законът за кредитните институции, поправки в ДДС и дори бе ратифицирано споразумение за военни машини.

Приеха граничните служби да бъдат добавени към списъка на институциите, които имат достъп до сметките на граждани и фирми след решение на съда. Мотивите за тази поправка се съдържат в европейска директива срещу прането на пари.

Комисията одобри и  ратифициране на договор за боеприпаси за машини “Страйкър”, внесен от МС. Прогнозната стойност  е 64 880 655 долара.


Четете още:

🔴 Важно съобщение от ДСК за всички клиенти

🔴 Мъжът на Славена Вътова пребит като куче снощи в центъра на София

🔴 Прогноза за 3 август събота: Нахлува хлад и носи проливен дъжд на много места в България





Източник: Petel





Коментари

горе