Дългата разходка



В София стана с 50 процента по-слънчево и с 5 градуса по-топло, но това не означава да си останем тук през уикенда. Потърсихме, разпитахме и начертахме четири посоки за добро прекарване извън града без сериозен разход на гориво. Ските не са в списъка, защото така или иначе са на краката ви.



Кучешки впряг в Пампорово
Разстояние от София: 222 км
Хижа Студенец, Пампорово

Вярно, не е толкова близо, колкото Боровец, но си струва. Особено, ако искате да разберете защо през лютите зими златотърсачите в Клондайк са се доверявали най-вече на хъскитата. Освен в дивия север и Сибир, от няколко години впряговете с тази порода кучета са най-атрактивният превоз и в Пампорово. Шейните, теглени от около десетина щастливи хъскита (за северните породи тази активност е удоволствие в най-чист вид), обикновено са паркирани пред хижа Студенец. Ако сте късметлии и няма много руски туристи, ще ви разходят из околността без чакане – срещу 20лв за 20 минути.



Къща в Ковачевица
Разстояние от София: 119 км
0898 680 468
stay@lavanda.bg

Тотален покой само на два часа път с кола оттук. В селото има много къщи за гости, но Лаванда ни е слабост от миналата година. Не е стара колкото селото, но все едно е правена от ръката на възрожденец – с тикли и дялани камъни, дървен чардак и висок дувар. Вътре дюшемето не скърца, а стаите с различен стил и имена (Лавандула, Орех, Слънчоглед и Шипка) са с легла от ковано желязо, дъбови ракли от онова време и бани, от които не бързаш да излизаш. Долу в общата гостна мирише на домашни мекици, печен заек и телешко с билки... Но стига за къщата, тя няма да ви избяга – районът е идеален за разходки дори и посред зима.



На баня в Сапарева баня
Разстояние от София: 71 км
0888 595 262
info@baseinkotvata.com 

Неделята е най-подходяща – в петък и събота може да чакате на опашка. След ремонта отпреди пет години Градската баня има вид на модерен спа център с всички екстри – външни и вътрешни студени и топли басейни, сауни, ароматерапия, масаж, джакузи. Важно е, че цените не са скочили до тавана – за около 30лв може да не излизате от водата цял ден и междувременно да прескачате до стаите за масажи и терапии. И навън обаче има какво да се прави – районът е набразден от хубави екопътеки за ходене и дишане на свеж въздух, а гейзерът в центъра на града е най-големият на Балканите и заслужава да го пуснете в Инстаграм.



Сноукайт на платото
Разстояние от София: 5 км
0887 771 300
yassen@iztreshteam.org

Ако владеете ралото при ските и флиповете в сноуборда, качете се до горното плато на Витоша (след седалковия лифт на Голи връх). Носете си екипировката, търсете Ясен и се надявайте да е ветровито – само при добра скорост на вятъра ще вдигнете адреналина и собствената си летва с урок по сноукайт. Споменатият Ясен е един от малкото професионалисти у нас, които могат да ви научат да хващате вятъра без да се отделяте от снега. Ще ви осигури учебно крило (по-малко и по-безопасно от обичайното) и ще предотврати всеки неволен опит за летенe (от него боли). Ако не сте се сетили сами, подчертаваме, че този екшън не е за начинаещи.


Четете още:

🔴 За дядо Тефик адът е да си стар, болен и сам в България

🔴 Антон Дончев: Армагедонът настъпва в момента

🔴 Бензинът в САЩ рекордно евтин, удари 10 цента за литър





Източник: programata





Коментари

горе