Историци изследват уникални скали край с.Сърница



Историци изследват уникални скали край с.Сърница

Уникален 50- метровия скален профил край село Сърница в Източните Родопи ще изследват известният специалист по праистория проф. Ана Радунчева и нейният екип. Ако се окаже, че мъжката фигура е дело на човешка ръка, то в община Минерални бани ще има артефакт, сравним с Акропола, Вавилон, останките от шумерските градове, Сфинкса и египетските пирамиди.

Кадри на мъжки профил в 50-метрова скала край село Сърница, община Минерални бани, направи преди 6 седмици хасковският фотограф Мирослав Чобанов. Дали това е природен феномен или дело на древен майстор, засега не е ясно, но фотосите ясно показват добре изразени мъжки черти. На това място в местността „Орлови скали” има скално светилище.

24-годишният хасковлия, който в момента е студент в Пловдив, се изкачвал на скалата с алпийски помощни средства, за да заснеме уникалната находка. Доскоро никой не беше успял да забележи гигантското лице в скалата. Според местните хора мястото е доста опасно, ако човек реши да се катери по скалите.

Проф. Радунчева е световно известен историк, специалист по праистория и твърди, че някои от скалните светилища в Родопите са създадени и функционират активно още през VII- VI хилядолетие пр. Хр. Според нея, цялостната светилищна система се създава през втората половина на каменно-медната епоха (през V – ІV хилядолетие пр. Хр.). Това прави близо две хилядолетия преди древните траки да заселят днешните български земи.

Според нея, скалните светилища в Източните Родопи са били част от огромен свещен комплекс, подчинен на духовната същност на праисторическия човек, която е дала своя своеобразен принос за духовното израстване на всички ранни култури. Древните хора са се качвали в планината, за да се срещнат със своите богове.

От ляво надясно са Мария Златкова, д-р Стефанка Иванова и проф. Ана Радунчева

В края на IV хил. пр. Хр., когато мрежата от светилища е най-развита, Източните Родопи са били оживено място, защото много поклонници се качвали до светилищата по различни поводи от целия Балкански полуостров.

Проф. Ана Радунчева е български археолог и е член на Археологическия институт към БАН. Изследователската й дейност засяга широк кръг от проблеми на Новокаменната и Каменно-медната епоха. Тя посвещава повече от 30 години в изследване на древните светилища на територията на Източните Родопи.

Радунчева аргументира тезата за съществуването на цивилизация между 7000 и 5000 години пр. Хр., за нейните ритуали и знания оставили неизличими следи по скалните родопски феномени.


Четете още:

🔴 30% повече ранни записвания на руснаци за почивка у нас

🔴 Cело Ковачевица - Архитектурен резерват

🔴 Най-много страдам за човещина и доверие





Източник: Кмета





Коментари

горе