Богът на виното с най-много имена



Няма друг празник, който да се чества толкова масово, и то два пъти - по стар и по нов стил, като празника на виното и лозята Трифон Зарезан.

Всенародните веселия по градове и села са и на 1, и на 14 февруари. Хората вече свикнаха да отбелязват останалите празници основно по Григорианския календар (нов стил) и ги изместиха с 13 дни напред, но св. Трифон продължава да се тачи и по древноримския Юлиански календар (стар стил). Тогава съвпада и с католическия св. Валентин, но пък виното и любовта вървят ръка за ръка, а за празниците важи колкото повече, толкова по-добре.

Зимните тържества почват от Никулден и с кратки паузи следват едно след друго до края на годината, преливат в новата, та чак до средата на февруари. Току-що са отминали Йордановден, Ивановден, Антоновден, Атанасовден и ето че се задава най-таченият и почитан от всички Трифон Зарезан. Той е като кулминация на редуващите се масови трапези, от които тъкмо си станал и пак отново те канят.

Православната църква почита св. Трифон като мъченик, лечител, загинал млад заради вярата си в Господа. Смята се за закрилник на лозята, а отдавна е признат и като бог на виното. Не е обаче сам.

В с. Илинденци

са най-пищните

тържества

за Трифон Зарезан, там слизат половин дузина богове. На празника и тази година на 4 февруари ще се появят още Загрей, Сабазий, Дионис, Бакхус, Ярило. Лозята в района ще бъдат почетени в компанията на мома Кераца, чието име носи прочутото бяло вино керацуда, произвеждано само в този край.

Шестимата богове, които участват в празниците и зарязват , са всъщност покровители на виното, плодородието, лозята в различните митологии.

Гръцкият Дионис е бог на виното и лозарството, винаги заобиколен от свита опиянени от еликсира веселяци. Траките пък са го почитали под името Загрей. В Древен Рим култът е бил към Бакхус, а във Фригия богът се е наричал Сабазий. Бог на виното при шумерите е бил Енлил, който направил така, че лозята и палмите да дават богата реколта от вино и мед. Друго име на бога на виното е

Ванак, както са

го почитали мизите

Ярило пък при някои славянски племена е бог на слънцето, плодородието, настъпващата пролет, младостта, страстта и плътската любов.

Независимо от името, с което са били почитани, боговете са олицетворение на най-древната напитка, плодородието, веселието, музиката, мистиката.

Може би и заради това при ритуалите по зарязване на лозята боговете винаги са придружавани от шумна свита вакханки. В Илинденци божествата изпълняват тракийския обред розалии, съхранен отпреди 4 хиляди години. В основата на ритуала са виното и огънят и тяхната пречистваща сила.

Върху огъня се

прелива вино

и големият и висок пламък предвещава плодородна година за винопроизводителите.

Зимният празник на виното в гоцеделчевското с. Делчево ще е два дни - на 4 и 5 февруари.

Десетки производители от района и съседна Гърция вече са дали заявки за участие в конкурса за най-добро вино и ракия. След ритуала по зарязване на лозята на площада в Делчево ще има много музика, песни и хора̀, ще се лее еликсирът на боговете.

Градът, под чиито пясъчни пирамиди пък се произвеждат едни от най-хубавите вина в България - Мелник, ще посрещне за пореден път гости и винопроизводители

на фестивала

“Златен грозд”

на 11 и 12 февруари. Туристите ще се запознаят с тайните на винопроизводството, ще се потопят в хилядолетната винена история и традициите на Мелнишкия регион.

Св. Трифон ще зареже ритуално лозята и край благоевградското с. Дъбрава, а професионални енолози ще определят най-доброто тазгодишно вино.

Винената партия в симитлийското с. Черниче също няма да пропусне патронния си празник. От ранни зори край лозята ще се лее най-древната напитка и ще димят скари в чест на най-обичания бог.

В с. Делчево празникът продължава два дни.

С венци от лозови клонки и гроздове на всички тържества ще коронясат новия Цар на лозята.

“Виното е като жена - само за удоволствие. Проява на лош вкус е да се напиеш с керацуда например, защото това не е алкохол. Ако някой иска да се напие, може да го направи с водка или ракия. С питието на боговете просто е грях”, казват ценители.


Четете още:

🔴 Богатствата на България - Побитите камъни

🔴 Какво я чака всяка зодия в Годината на Петела

🔴 Лекар за война се стяга! Как се изражда бебе на свещи





Източник: 24 часа





Коментари

горе