Живот на село или в града



Къде се живее по-добре

Питали ли сте защо, днешния човек желае да живее, на село или пък в големия град? Направих си експеримент и зададох този въпрос на мои приятели и познати и по-голямата част отговориха „Може би на село, нооо близо до град". И когато им казах :"Добре, ако ти кажа, че още сега можеш да отидеш да живееш на село, в къща с двор, ще напуснеш ли апартамента, за да се преместиш?" Ето тук всички се замислиха. Започна се и дискусията: в кое точно село, на колко километра от града е, има ли училище......
Към 1 февруари 2011 година населението на Република България е 7 364 570 души. Според данните на Националния Статистически Институт най-голям процент на живущите в градовете са хората между 30-39 години, следвани по равно от тези на 20-29 години и 50-59 години.Най-голям е броя на хората между 60-69 години, които живеят на село. Нормално, ще кажете, но не е. Познавам много млади хора, които са съгласни да останат на село, близо до родителите си, които пък да се радват на внуците си, но е факт, че днес на село работа няма или поне извън нивата. Доста от хората мислят, че е по-добре за едно дете да расте в провинцията, отколкото в града, други не са съгласни в никакъв случай с това твърдение. Истинта е, че децата ни са най-ценните на Земята, те са бъдещето ни и е задължение за всички родител да осигури най-добрата среда за техния живот. Тъй като децата ни, както и ние, сме в непрекъснат процес на развитие -физическо, психическо, социални и емоционално, то безспорно околната среда, в която живеем е от огромно значение как и до колко ще успяваме да повишаваме уменията си и да се развиваме като личности. Като живяла и на село и в големия град, животът и на двете места разполага със собствени минуси и плюсове, които ще споделя единствено и само през моя поглед и преценка.

Предимства за живот на село:

*Тих, здравословен и спокоен ритъм на живот.
*По-приятелски и дружелюбно настроени хора (съседи), по-отзивчиви, с по-голямо доверие по между си.
*По-малко замърсяване на въздуха, което определено е от голямо значение, особено замърсяването от автомобилите, по-чисти улици, паркове и градинки.
*По-голяма сигурност за децата, както и по-голяма свобода за игра навън на двора.
*Консумиране на пресни плодове и зеленчуци от градината, както и чисто, домашно и качествено месо и млечни продукти от отглежданите животни.
* Трудът на село ще научи детето на труд и отговрност. Когато то се труди и помага на нивата или за животните на баба или дядо и бива научено, че само с труд се успява ще бъде мотивирано и трудолюбиво. Което разбира се отново изцяло зависи от това дали родителите му настояват в тази посока.
* Хората, които цял живот са живяли на село и обичат да живеят на село смятат, че могат без проблем да се справят и да живеят без цялото многообразие от услуги, стоки и удобства на града. Те са на принципа, че имат ферма с животни вместо месарски магазини и ниви вместо зеленчукови пазари. Здравните центрове, а някъде дори и частни клиники, вместо големите болниците, за тях са напълно достатъчни, защото начина на живот, който водят е здравословен и по-рядко се налага да посещават здравните заведения.

Недостатъци от живота на село:


-Липсата на театри, кина и културни средища за обогатяване на културата и мирогледа.
-Често обществения транспорт или е на рядко или изобщо липсва за връзка с големия град.
-Липсата на повече големи супермаркети (за разнообразна храна), болници.
-Занижен стандарт на обучение в училищата (мои наблюдения!) – липсата на нови технологии, за създаване на интерактивна среда за развитие на децата. Голям мой плюс за живота в града е, че предлага по-добро образование и възможности за кариера и че израстването в града е много по-добър вариант в сравнение с провинцията. Децата, които растат в големите градове имат по-голям избор за образование, от повечето училища и университети в големия град. Въоръжени с по-добро образование, децата са и с по-добри възможности в живота.
Не е за пренебрегване и по-напредналата образователната система в сравнение с тези в селата.
-За мен основен проблем също е и отоплението. Масовото отопление на село е локално - на въглища и дърва. Не е по-евтино от парното в града или на климатици , но е трудоемко и замърсяващо.
- В града има повече училища, повече болници, повече пазари и магазини.
Всеки мъж и жена е на различно мнение за това къде да живеем и как да живеем и аз мисля, че едно и също място, което е рай за някого може да бъде ад за друг. Защото хората имат различни интереси и потребности, което обуславя както различния им поглед върху живота, така и препочитанията им къде да го изживеят.
Надявам се да ви е харесало и да споделите своето мнение.


Четете още:

🔴 Да, да българин е. Той затова успя (Видео)

🔴 Това направиха тази сутрин врачански абитуриенти в двора на Езикова гимназия "Йоан Екзарх" (ВИДЕО)

🔴 Ридът Дъбраш в Родопите





Източник: club50plus





Коментари

горе