Проф. Овчаров откри уникална църква край Добромирци



Археологоът проф. Николай Овчаров откри уникална средновековна църква край село Добромирци, община Кирково. Храмът е се датира от ХІІІ-ХІV век. Въпреки лошото време археолозите вече очертаха контурите на култовата сграда. Тя е с дължина 11 м, като зидовете са запазени до 2.5 м. Някога над сградата се е извисявал красив купол, който е завършвал нейния силует. Храмът се е виждал от километри и е бил средище на християнството в района.

В близост на новоразкривания храм личат останките на още поне четири църкви.

Археолозите работят и по една интересна хипотеза. През 30-те години на ХХ век при строеж на джамия в близост е открито погребение на високопоставен християнски духовник със златовезани дрехи и митра на главата. Това любопитно сведение може да се свърже със съществуващите легенди, че по тези места се е подвизавал последният български средновековен патриарх Евтимий, след като е бил заточен от турците през 1394 г. Мнозина предполагат, че той е бил изпратен от Търновград в Бачковския манастир, а този манастир е имал много метоси в Източните и Средните Родопи.

Разкопките край Добромирци ще продължат още една седмица. Надяваме се, че освен прекрасната архитектура, те ще дадат и данни за миналото на района.


Четете още:

🔴 Вижте какво откриха в дома на арестувания за подкупи съдия по вписванията (СНИМКИ, ВИДЕО)

🔴 Голямото хоро на събора "Гергьовденски игри", Лион

🔴 10 причини децата да искат да са с баба и дядо





Източник: Монитор





Коментари

горе