Синът ни умря през 1994 г., но сърцето му би до 2017 г.



- Застрелват 7-годишно американче в Италия, но органите му променят живота на стотици

 - След трагичната случка броят на донорите в Италия расте 3 пъти и  феноменът става известен като “ефекта на Никълъс”

През септември 1994 г. 7-годишното американче Никълъс Грийн, което почива с родителите си в Южна Италия, е застреляно от престъпници.

Почернените родители Редж и Маги Грийн разрешават органите на загиналия им син да бъдат дарени и това има зашеметяващ ефект. Броят на донорите на органи в Италия се увеличава цели 3 пъти през следващите 10 години. По-късно този феномен е наречен “ефектът на Никълъс”.

Нощна гонка

“Усетих опасност, когато зад нас се появи кола с тъмен цвят и известно време ни следваше”, спомня си Редж Грийн за фаталната нощ, в която синът му бил застрелян от непознати хора. “Малко след това колата тръгна да ни изпреварва и аз се успокоих”, разказва пред Би Би Си бащата.

Вместо обаче да ги задмине, автомобилът се изравнил с този на американското семейство. Редж и Маги чули силни викове и псувни. Решили, че искат да ги накарат да отбият. “Помислих си, че ако спрем, ще се окажем изцяло в тяхна власт. Затова настъпих газта. Те направиха същото. Започна среднощна гонка.”

Задното стъкло било разбито от куршум. Маги се обърнала, но децата изглеждали дълбоко заспали. Оказало се много по-страшно. Дъщерята Елинор наистина спяла, но

куршумът попаднал в

главата на Никълъс

Секунди по-късно изстрел разбил и прозореца на шофьора, а нападателите избягали. “Спрях колата и излязох. Лампата вътре светна, но Никълъс не помръдна. Погледнах по-близо и видях, че езикът му леко виси от устата, а на брадичката му имаше следи от повръщано”, спомня си Грийн.


Бащата написва книгата “Ефектът Никълъс”, която става основа на филма от 1998 г. “Дарът на Никълъс” с участието на Джейми Лий Къртис и Алън Бейтс. 

Семейната ваканция се превръща в кошмар. Никълъс изпада в кома и няколко дни по-късно умира в болницата. Но преди това родителите му взели решение, променило коренно живота на няколко семейства в Италия едновременно. Те се съгласили да дарят за трансплантация органите на сина си на нуждаещи се. “В този момент това бяха абстрактни за нас хора. Нямахме представа кои са те. По същия начин се дават пари за благотворителност, без да знаеш как ще се използват. Четири месеца по-късно бяхме поканени на среща в Сицилия, тъй като

четирима души,

получили органи

на Никълъс,

живееха там”,

разказва Грийн.

Задълбоченото разследване довело до ареста и осъждането на двамата убийци - италианците Франческо Месиано и Микеле Янело.

И до този момент остава загадка какво се е случило - дали това е бил опит за грабеж, или поръчково убийство, в хода на което престъпниците са объркали колата. Според Редж Грийн обаче фактът, че един от тях се е възползвал от услугите на един от най-добрите италиански адвокати, показва, че убийците са били свързани с мафията.

“Убийството на 7-годишно американче в страна, където насилствената смърт не е рядкост, накара италианците да се замислят дълбоко”, пише британският в. “Таймс”. По думите на Грийн много италианци изпитвали срам от това, че в страната им било убито невинно дете, дошло на ваканция. И

мисълта за

изкупление ги

подтикнала

да даряват

органите си.

“Ние им показахме как да правят добро и това предизвика ефект, който не можеше да се предскаже. Страната, заемала едно от последните места в Европа за донорство на органи, за кратко време се извиси почти до върха на таблицата. В нито една друга страна броят на донорите не се е увеличавал три пъти.” 


През 1993 г. - годината преди убийството на Никълъс, 6,2 от 1 милион души са дарили орган. През 2006 г. вече са 20 на милион. В този период, през 1999 г., Италия преминава към система, при която, когато някой умре, се предполага, че е съгласен органите му да бъдат дарени - освен ако не е посочил друго.

Редж не бил готов да се срещне лице в лице с всички хора, чиито живот и здраве били спасени благодарение на органите на сина му. “Когато вратите се отвориха и 6-имата влязоха, беше зашеметяващо”, спомня си той. Органи на Никълъс били присадени на 7 души, но един не можал да дойде заради заболяване.

“Някои се усмихваха,

някои плачеха, а

други се срамуваха,

но най-важното е, че всички те бяха живи. Преди операциите повечето от тях бяха на ръба на смъртта - казва Реджиналд. - Осъзнахме колко важно беше нашето решение.”

Редж и съпругата му Маги решили, че дъщеря им не трябва да расте сама. Не след дълго им се раждат близнаци - Лора и Мартин. “В сърцето ми трайно се установи тъга, която не беше съществувала преди - признава Грийн. - Знам, че

никога вече

няма да съм

напълно щастлив

Дори когато се чувствам добре, си мисля: би било добре, ако Никълъс беше с нас.” 

Успокоение бащата намира само в l'effetto Nicholas - ефектът на Никълъс. “Вярвам, че всеки път, когато тази история се разказва по радиото, когато се появи във вестник или по телевизията, някой със сигурност ще вземе правилното решение. Ако хората никога не са чували или не са мислили за донорство, те са склонни по-скоро да кажат “не”.”

Два пъти годишно Редж Грийн пътува до Италия, за да разказва за ползите от донорството. По време на едно от последните си посещения той се срещнал с Мария Пиа Педала, която

била в кома в

деня на смъртта

на Никълъс

заради чернодробна недостатъчност. Скоро след като ѝ трансплантирали черния дроб на американчето, тя започнала да се подобрява. Две години по-късно се омъжила, а след още две родила момче, което кръстила Никълъс.


До 1994 г. трансплантациите на органи от донори в Сицилия било нещо почти нечувано. Грийн казва, че въпреки че Андреа Монджиардо починал тази година, той живял с донорското сърце три пъти по-дълго от сина му. Бащата смята, че наследството на Никълъс се простира много по-далеч от живота на 7-те души, получили негови органи. Донорството в Италия рязко се повишава след смъртта на детето му и днес в страната живеят хиляди хора, които в противен случай биха били изправени пред неизбежната смърт. 

Името на Никълъс продължава да живее

 Над 120 места в Италия носят името “Никълъс Грийн”:

- 50 площади и улици

- 27 паркове и градини

- 27 училища

- 16 други паметници и съоръжения, сред които мост, амфитеатър и дори лимоново дърво 

 На кого са присадени органи от детето?

Андреа Монджиардо: сърце, починал през 2017 г.

Франческо Мондело: роговица

Тино Мота: бъбрек

Анна Мария ди Челе: бъбрек

Мария Пиа Педала: черен дроб

Доменика Галета: роговица

Силвия Чампи: панкреас, предполага се, че е починала преди няколко години


Четете още:

🔴 "Браво" на телефон 112 и на 2-ро РПУ!

🔴 Босилеградчанин постави на балкона си имената на жертвите в Босилеградския погром

🔴 Един баща ви моли!





Източник: 24 часа





Коментари

горе