Деница, която облече бална рокля с шевица, иска да учи в Англия, но да се върне



Не заради мода или популярност избрах тоалета - той изразява моята същност, казва момичето

“Всеки има своите ценности, но не съм отишла с шевици на бала нито за популярност, нито с някаква друга модна цел. Реших, че тази бяла рокля ще изразява моята същност. Мисля, че направих най-добрия избор.”

Това каза Деница Георгиева - абитуриентката от Велико Търново, чиято снимка в тоалет с шевици в “24 часа” илюстрира двуполюсните коментари в културната дискусия за носиите.

Зрелостничката от Професионалната гимназия по туризъм “Д-р Васил Берон” взела идеята от модел на руски дизайнер, декориран с етномотиви.

“Съвсем случайно попаднах на една снимка и реших, че това ще бъде нещо, което ще ми отива най-много, тъй като аз съм доста ниска и слабичка. Като отидох в ателието при шивачката си, тя ми каза, че

каквато и рокля

да избера, трябва

да е нещо съвсем

нежно и ефирно,

защото другите няма да ми отиват”, обяснява Дени.

Занесла при моделиерката снимката с въпрос дали може да направи нещо подобно. “Тя ми даде идеята за пафтите и как да направим шевиците така, че да са български. После ръчно ги е везала. Започнахме през февруари и едва на 25 май сутринта си взех роклята. Беше доста вълнуващо”, разказва момичето.

Деница избрала бродериите по цветовете и няма представа точно към коя фолклорна област принадлежат. Казва, че родителите ѝ били по-скоро за по-цветните шевици.

Смятали, че колкото по-цветни са орнаментите, толкова по-българска ще е бродерията. Обаче зрелостничката искала да е нещо по-семпло и затова избрала преобладаващите нюанси да са бяло, червено, жълто и зелено.

Петромира поръчала пафтите при пловдивски майстор. “Беше много любопитно, тъй като

се оказа, че има

голям интерес към

такива пафти

и много се поръчват. Забави се поръчката до Лясковец, където аз живея. Впоследствие разбрах, че има едно място, откъдето мога да си взема автентични, но това, което получих, също ме зарадва и много ми хареса. При мен нещата винаги се случват така - в последния момент”, непринудено обяснява Деница. И допълва, че

се е занимавала с

български народни

танци в 5-и клас,

но не е така запалена

по фолклора

“Себе си не бих определила като патриот, а по-скоро като родолюбец. Наистина бе много важно за мен да се появя с такава рокля. Мисля, че беше най-добрият ми избор”, казва момичето.

Когато я питам каква е разликата между патриот и родолюбец, малко се затруднява с отговора. Убедена е обаче, че човек, който обича народа си, не трябва да проявява показност.

Забелязала, че още преди две години се появили тоалети с народни мотиви на баловете. Не крие, че била изключително впечатлена, но тогава нямала планове да иде на абитуриентския си бал с такава рокля. Идеята узряла впоследствие.

“Ние сме в XXI век, тийнейджърите постоянно сме в интернет. Образованието набляга само на предметите, но не и на това самосъзнание, което трябва да се изгради у едно българско дете. Родолюбието е любов към твоя народ, няма значение в коя държава се намираш”, убедена е Дени.

Деница има планове да замине в чужбина. Иска да учи туризъм в Ковънтри, Англия, но тази година там липсвал курсът, който избрала. Затова е решила да наблегне на езиковата квалификация, а догодина да кандидатства отново. През януари т. г. е представяла страната и

отправила

приветствие на

отличен английски

в Европейския

парламент

Била на посещение, след като екип от училището ѝ спечелил състезание “Евроскола”, но смята, че трябва да има сертификати и по руски език. Затова ходи на курсове.

“Мечтата ми е

да отида в чужбина,

да обиколя света, да

науча и да се върна,

за да предам това, което съм научила. Просто това, с което искам да се занимавам, не е достатъчно развито тук в момента”, обяснява абитуриентката. Тя казва, че част от нейните приятели ще останат да учат висше в България, но този, който е грабнал сърцето ѝ, вече 5 години е във Великобритания.

Година по-големият Иво Липовски учи в Саутхемптън. Там е завършил и колеж. Той бе кавалерът на Дени на бала. Също в специално шита риза с мотиви от шевицата на нейната рокля. “Хареса му идеята и каза, че няма проблем. Все пак, когато имаш кавалер на бал, той трябва да се съобрази с твоя тоалет”, категорична е Деница.

Тя не осъжда и връстничките си, които избират да подражават на чалгаджийките в облеклото. “Всеки човек има свой собствен вкус. Определено не съм фен на разголените рокли, но пък, ако някой се чувства в такава рокля добре, нека бъде себе си”, казва тя.

Вярва, че ще има още поводи да облече своята бяла бална рокля с шевици. Учителката ѝ по история дори се шегувала, че може да я сложи и на сватбата си. “Ако го чувстваш така отвътре, значи е правилно. Не е мода, не е показност или нещо по-интересно”, категорично е момичето.


Четете още:

🔴 Голяма победа на волейболистите! Обърнаха до 3:2 Русия насред Казан

🔴 Синът ни умря през 1994 г., но сърцето му би до 2017 г.

🔴 "Браво" на телефон 112 и на 2-ро РПУ!





Източник: 24 часа





Коментари

горе