Левът е 4-и на най-красивите валути в света / СНИМКИ



Св. св. Кирил и Методий стоят върху най-високия номинал - 50 000

Петър Берон извървява пътя на банкнотата от 10 000 до 10 

Настъпването на демокрацията в България изпраща в историята лика на Георги Димитров и соцмотивите от българския лев.





След първоначалния хаос и време на стабилизация през 1991 и 1992 г. държавата отпечатва нови банкноти, които веднага влизат в обращение.

Св. Иван Рилски

Св. Иван Рилски





Портрет на севастократорица Десислава, която е ктитор на Боянската църква, се появява върху 20-левката. Новата банкнота, както и другите по-едри купюри са отпечатани в германския град Лайпциг и имат модерна защита - воден знак с изправен лъв, както и осигурителна нишка с микротекст "БНБ".

Хартиеното левче остава в историята през 2015 г. / Снимки на купюрите: Каталог

Хартиеното левче остава в историята през 2015 г. / Снимки на купюрите: Каталог "Банкноти" на БНБ





Върху 50-левката откриваме издателя Христо Г. Данов, а на обратната страна е печатарска машина от XIX век. Жълтата банкнота от 100 лева е една от най-запомнящите се с портрет на Захарий Зограф и фреската му "Колелото на живота", чийто оригинал е в Преображенския манастир. Иван Вазов и лира с лавров венец са символите на банкнотата от 200 лева, докато композиторът Добри Христов, Варненската опера и чайки на морето са изобразени върху 500 лева.

Столевката с Алеко Константинов е най-високият номинал в момента

Столевката с Алеко Константинов е най-високият номинал в момента





С бързорастящата инфлация през 90-те години се появяват банкноти, чиято стойност е с по няколко нули. Васил Левски и паметникът му в София са поставени върху хилядарката. На лицевата страна на 2000 лева е майстор Колю Фичето, докато на обратната са две от неговите емблематични творения - църквата "Света Троица" в Свищов и мостът при град Бяла. И двата купюра влизат в обращение през 1994 г.

Жълтата банкнота със Захарий Зограф е емблематична

Жълтата банкнота със Захарий Зограф е емблематична





Две години по-късно българите вече се разплащат с банкнота от 5000 лева със Захари Стоянов и фрагмент от паметника на Съединението в Пловдив. Владимир Димитров-Майстора също намира място в историята на българския лев - ликът на художника и фрагменти от негови картини са върху 10 000 лева. През 1997 г. върху 10 000-те хиляди се появява д-р Петър Берон, чийто образ е единственият, който и до ден-днешен можем да открием върху банкнотата от 10 лева. Същата година е пусната в обращение и банкнотата с най-голям номинал в цялата ни история - 50 000 лева. На нея са светите братя Кирил и Методий заедно с факсимиле от "История славянобългарская".

Апостола беше символ на 1000 лева

Апостола беше символ на 1000 лева





От 1997 г. стойността на лева е твърдо обвързана с тази на германската марка чрез системата на валутен борд при курс 1000 лева = 1 германска марка. Извършена е деноминацията на лева на 5 юли 1999 г. и курсът става 1 лев = 1 германска марка, т.е. трите нули от банкнотите изчезват. След премахването на германската марка левът се привързва към еврото при курс 1,95583 лева = 1 евро. Стойност, която е запазена и до днес и ще бъде използвана при преминаването ни от лев към евро.

Кирил и Методий стояха върху 50 000 лева

Кирил и Методий стояха върху 50 000 лева





През 1999 г. се появява емблематичното левче със св. Иван Рилски и част от Рилския манастир, но неговият хартиен живот приключва на 31 декември 2015 г. От тогава левчето е монета. Подобна е съдбата и на двулевката с Паисий Хилендарски - банкнотите официално бяха премахнати на 31 декември 2020 г. и стана монета. В момента в България има банкноти за пет номинала.

Ликът на Майстора красеше 10 000 лева

Ликът на Майстора красеше 10 000 лева





На лицевата страна на петолевката е художникът Иван Милев, а на обратната са изобразени фрагменти от картините "Жътварка", "Българска мадона" и "Змейова сватба". Както посочихме, Петър Берон "оцелява" върху десетолевката, като на обратната страна са изобразени скици от негови научни трудове и телескоп. Върху 20 лева е Стефан Стамболов, сградата на Народното събрание и фрагменти от Орлов мост и Лъвов мост в столицата, а върху 50 лева са Пенчо Славейков, негови текстове, илюстрация на птица и фигура на поетесата Мара Белчева. Банкнотата с най-голям номинал в момента е 100 лева. Неин символ е Алеко Константинов. Сега действащите банкноти имат редица защити - релефен печат, осигурителна нишка, воден знак с висока резолюция, скрит образ, микротекстове, холограмна лента с оптични ефекти, флуоресценция на двете страни, знак за незрящи граждани и други.





През 2013 г. българският лев е определен от Комисията по естетика на Международната финансова банка в Швейцария за една от петте най-красиви валути в света. На първо място е украинската гривна, следвана от австралийския долар, еврото, българския лев на 4-то място и американския долар, който завършва топ 5.


Четете още:

🔴 Почина известна бизнес дама / СНИМКИ

🔴 Това Роси Кирилова ли е? / СНИМКИ

🔴 Анита на Рачков със странно послание





Източник: bgdnes





Коментари

горе